“TIMES REIMAGINED”- СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА CHUN KWANG YOUNG И АРХИТЕКТ СТЕФАНО БОЕРИ.

“TIMES REIMAGINED”- СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА CHUN KWANG YOUNG И АРХИТЕКТ СТЕФАНО БОЕРИ.
12 февруари 2023

ХАРТИЯТА КАТО МАНИФЕСТ

Творбите на художника Chun Kwang Young отразяват различни социално-екологични теми, произтичащи от аномалии в околната среда. Скулптура във формата на вирус, разширено сърце, страдащо от замърсен въздух с неравномерен биещ звук, деформирана гъба, обрасла до четири метра, грапава и ранена планета, която изглежда трудна за обитаване от хората, се появяват в артистични форми, базирани на зашеметяващото въображение. Фрагменти от болезнени спомени, като унищожаването на природата поради технологично ориентирано или икономическо развитие, са опаковани в красиво боядисана хартия и предадени на публиката като изкуство на изцелението.

 

През последните 30 години Чун изследва и практикува по темата за взаимосвързаността на живите същества, разработвайки уникална методология за предаване на своята емоция и послание. Той избира черничевата хартия за свой основен език. По този начин природата на издръжливостта и постоянството, въплътена в черницата, добавя контекстуални слоеве към творбите му.

 

В екологията взаимосвързаността е абсолютен фактор за възпроизводството и оцеляването на всички живи същества, включително хората, съществен двигател за осигуряване на генетично разнообразие и повишаване на устойчивостта при всякакви неблагоприятни условия като изменението на климата. Следователно взаимосвързаността е ДНК-то на изцелението, което преодолява усещането за  подтиснатост и самота, произтичащи от социалната изолация. От друга страна, това е и мощна завладяваща сила, която кара изкуството да оправдае своята роля, като посредничи между различни дискурси на човешките отражения.

 

Хартията, която Чун използва, не е масова, а ръчно изработена от черничеви дървета според традиционните техники за производство на хартия в Източна Азия. Нейната максимална издръжливост е 1300 години. Художникът използва хартия от изхвърлени книги на около 100 години, за да направи релефи, скулптури и инсталации. В този смисъл хартията, използвана в неговите творби, има предишен живот, който е съществувал под формата на книга като хранилище на знания и информация и е възкресена като произведение на изкуството чрез ръцете на художника.

 

Chun Kwang Young кани италианския архитект Stefano Boeri като сътрудник и партньор в този проект. В диалога между двете изкуствата, Boeri участва с работата си „Hanji House“.Тя концептуализира и интерпретира екологичното хартиено изкуство на Чун в архитектурен обект. Въпреки че е ситуирана временно в Palazzo Balbi Valier, Hanji House всъщност е сгъваема и реконструируема. Архитект Boeri е автор на термина „вертикална гора“, който се превърна в синоним на устойчива архитектура и градско залесяване.

 

 

Къщата Ханджи

 “Hanji House”на архитект Стефано Боери е замислена като фенер от светлина, който се вижда от Канале Гранде. Павилионът служи като място за диалог между архитектура, изкуство и музика и е домакин на поредица от музикални преживявания композирани от студенти в консерваторията.

 

“Hanji” е името, дадено на специфичен вид традиционна корейска хартия, направена от черница, известна още като „хартията на хилядолетието” поради голямата си устойчивост. Вдъхновението за Hanji House произлиза от древните ориенталски практики на оригами и танграми, както и на традиционните японски и корейски къщи изградени от проста геометрична модулност.

 

Отвън обвивката придава на къщата Ханджи вид на ценен и в същото време закачлив предмет, фар, който осветява както прекрасната ренесансова архитектура, в която се намира, така и произведенията на изкуството, които я заобикалят.

 

Точно като лек хартиен фенер, Hanji House всъщност може да се сгъва, премества и адаптира към различни контексти със същата лекота като лист хартия, който съдържа безброй възможности за трансформация, които тепърва ще бъдат изследвани. Благодарение на оценка на жизнения цикъл на павилиона и използваните в него материали, се гарантира възможността за демонтиране на цялата конструкция в края на изложбата и повторното й изграждане на друго място. Павилионът, замислен като мащабна версия на сгъваем хартиен обект, възприема принципа на „архитектурата на хартиеното дърво“, измислен от художника Kwang Young Chun и ни препраща към архитектура използваща само  дърво и хартия, много широко разпространена в традиционната практика в Корея, Китай и Япония.

 

 

Статията е превод от различни ресурси, приложени в следните линкове:

https://www.timesreimagined.com/

Автор - E.П.

Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас

Вихрони и Аделина Попнеделеви подреждат съвместна изложба в Бургас. Експозицията се открива от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“.

прочети още

Честит Рожден Ден !

Професор Вихрони Попнеделев днес празнува рожден ден.

прочети още

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел (посмъртно) са носители на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2019 г.

прочети още

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел номинирани с национална награда Захари Зограф

Художниците Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев са номинирани за Националната награда за постижения в изобразителното изкуство “Захарий Зограф” за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на община Самоков.

прочети още