Светлинна инсталация в Манчестър

Светлинна инсталация в Манчестър
18 август 2023

Манчестър, известен като „Северната Венеция“ заради обширната си мрежа от канали, е изправен пред предизвикателства във връзка с неглижирани градски зони, особено Piccadilly Undercroft покрай канала Rochdale. Последната светлинна арт инсталация на BDP ( Building Design Partnership) обаче “хвърля светлина” върху потенциала на това пространство и проправя пътя за неговото съживяване.

Добре развитата мрежа от канали на Манчестър, наследство от индустриалната революция продължава да свързва всички точки на града. Въпреки че той се развива с бързи темпове, определени зони от тази мрежа са занемарени.

Сред пространствата, изложени на риск, е районът Undercroft на канала Rochdale, разположен само на няколко крачки от гара Piccadilly в центъра на града. Това уникално подземно пространство, пренебрегвано с години се е превърнало в синоним на престъпност и антисоциално поведение. Скрит от погледа и труден за поддръжка, той предизвиква усущане за страх сред жителите, особено през нощта.

През март Canal & River Trust стартира проекта „Трансформация чрез светлина“, като покани общността да стане свидетел на временна светлинна инсталация, която има за цел да преосмисли водните пространства. Инсталацията цели да предложи по-безопасна и приветлива атмосфера, демонстрирайки потенциала на пространството, когато се инвестира в него и се полагат подходящите грижи. Тази инициатива не само се стреми да освети Undercroft физически, но и да разпали въображението на присъстващите, насърчавайки ги да споделят своите идеи за бъдещото развитие на района.

Светлинните инсталации на BDP надхвърлят просто осветяването на тъмнината; те притежават силата да внесат сигурност, активност и жизненост в някога нежелани и опасни зони. Чрез ефективно интегриране на осветителни технологии, пренебрегнатите пространства на Манчестър са  превърнати в гостоприемни, сигурни и достъпни места, на които всички да се наслаждават. Тези инсталации създават поразителни визуални ефекти, използвайки иновативни дизайни, които завладяват и оживяват; добавяйки към привлекателността на водните пътища на Манчестър.

Мрежата от канали на Манчестър е ценен исторически ресурс, който за съжаление е компроментиран поради неглжиране. Благодарение на светлинните инсталации пренебрегваните и занемарени пространства са оживени, вдъхват усещане за безопасност, подобрена е естетическата стойност и е повдигнат диалог насърчаващ ангажираността на общността. Успешната инсталация за временно осветление поставя основата за бъдещи инвестиции и дискусии около трансформацията на тази част на града.

Ресурси : https://www.undercroftconsultation.co.uk/

Автор Е.П.

“TIMES REIMAGINED”- СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА CHUN KWANG YOUNG И АРХИТЕКТ СТЕФАНО БОЕРИ.

При посещение на венецианското бианале за изкуство през 2022 година, случайно попаднах на съпътстващото събитие “Times Reimagined”. Изложбата е впечатляваща и има дълбока многопластова концепция. Потърсих и преведох част от статиите посветени на събитието, за да предам с по-голяма точност идеята на авторите. Линк към оригиналните статии и постове са приложени в края на статията. Снимките са част от личен архив.

прочети още

Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас

Вихрони и Аделина Попнеделеви подреждат съвместна изложба в Бургас. Експозицията се открива от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“.

прочети още

Честит Рожден Ден !

Професор Вихрони Попнеделев днес празнува рожден ден.

прочети още

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел (посмъртно) са носители на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2019 г.

прочети още

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел номинирани с национална награда Захари Зограф

Художниците Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев са номинирани за Националната награда за постижения в изобразителното изкуство “Захарий Зограф” за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на община Самоков.

прочети още