Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас

Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас
6 ноември 2021

https://bnr.bg/post/101550391

„Небесни послания“ е озаглавила новия си цикъл платна Аделина Попнеделева. Тя е известна като автор на концептуално изкуство, но сега се връща към традиционната живопис. „В ситуация на изолация показвам това, което се вижда през прозореца“, казва художничката: 

„Живеем в София на 15-я етаж. Изображенията, които показвам, могат да се видят небето, с негови по-драматични, по-интересни моменти и силуета на този огромен блок, който е срещу нашия. Едно разделяне на земята в лицето на този жилищен блок и небето.“

Емблематични за проф. Вихрони Попнеделев са платната в пищни цветове и изображенията на голо тяло. В морския град той представя картини от авторска хартия под надслов „Храмът на живота“, в които се преплитат митология и религиозни елементи:

 „Храмът е място, където се съхраняваш, усещаш различни ценности от живота, запазени като образи, така че се виждат всякакви неща от живота, които са така фрагментирани-след време, когато ги видят ще кажат -този весел човек в природата, който щастливо тича, това е било храмът на свободата, примерно. За мен фрагментът дава възможност да се избяга от контрола на квадратосания формат."

“TIMES REIMAGINED”- СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА CHUN KWANG YOUNG И АРХИТЕКТ СТЕФАНО БОЕРИ.

При посещение на венецианското бианале за изкуство през 2022 година, случайно попаднах на съпътстващото събитие “Times Reimagined”. Изложбата е впечатляваща и има дълбока многопластова концепция. Потърсих и преведох част от статиите посветени на събитието, за да предам с по-голяма точност идеята на авторите. Линк към оригиналните статии и постове са приложени в края на статията. Снимките са част от личен архив.

прочети още

Честит Рожден Ден !

Професор Вихрони Попнеделев днес празнува рожден ден.

прочети още

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел (посмъртно) са носители на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2019 г.

прочети още

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел номинирани с национална награда Захари Зограф

Художниците Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев са номинирани за Националната награда за постижения в изобразителното изкуство “Захарий Зограф” за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на община Самоков.

прочети още