Новата галерия на Арт Център Вихрони отваря врати през пролетта на 2023.

Новата галерия на Арт Център Вихрони отваря врати през пролетта на 2023.
28 декември 2022

Завършихме успешно преобразяването на бившия училищен стол в село Долно Камарци, в културен център с галерия.

Съществуващата сграда е построена в началото на 80-те години в типичен за комунизма стил. Постройката и общественото пространство около нея бяха неглижирани с години и непривлекателни за посетителите. Сградата беше полу-разрушена. Най-малко 30 % от носещите конструктивни елементи липсваха, което още повече натежа на бюджета.

Въпреки това взехме решение да запазим и използваме съществуващата конструкция, да ремонтираме фасадите и да подобрим пространството в галерията, вместо да разрушим старата постройка. Про-активният подход към повторно използване и рециклиране на материалите стана водещ мотив в дизайна.

Регенерирането на центъра беше възпрепятствано от редица предизвикателства, особено във времевата рамка 2020-2022 г. В отговор, взехме решение да опростим дизайна и да се съсредоточим върху триизмерното мислене, а не върху скъпите материали. Най-малко 80% от оригиналната конструкция беше запазена, което намалява въглеродните емисии на строителството с повече от 50% в сравнение с тези на нова сграда. Поне 70% от отпадъчните строителни материали бяха вложени повторно в пластики, скулптури и публично изкуство. 

Дизайнът на галерията е осъществен в тясна колаборация с артисти за да се демонстрира майсторството на ръчния труд и възможностите, които синтезът между архитектура и изкуство предлага. Зоната пред входа е почертана от 8,50 метрова дърворезба, ръчно изработена от автора Митьо Митев. Светлината в галерийното пространство се регулира благодарение на плъзгащите се капаци за прозорци - картини ръчно изрисувани от професор Вихрони Попнеделев. Всички мокри помещения са облицовани с ръчно изрисувани керамични плочки изработени в Арт Центъра. Много от типажите характерни за творчеството на професор Попнеделев и периодът му в група "Града" - Кентавъра, Хамелеона, принципа на пъзела са проведени в дизайна на неговата галерия.

Чрез тази промяна се стремим да популяризираме Арт Център Вихрони като живо и одухотворено място на културния и художествен живот в България. Това от своя страна ще помогне за по-устойчивото възстановяване и обживяване на селото.

Фокус в дизайна е специфичната за обекта покривна конструкция от слепени греди, проектирана от Vision Consulting. Целта да се осигури свободно от колони пространство беше постигната чрез проектиране на дървени рамки с една връзка. Бяха възприети иновативни инженерни и съвременни конструктивни техники, прилагащи свързване на колона-греда от Gluelam и епоксидна дървесина за първи път в България.

Проектът беше номиниран за сграда на годината от международната платформа за архитектура ArchDaily.

Изпълнението на сградата е изцяло лична инвестиция и е реализирано с подкрепата на ProCredit Bank, както и на всички колекционери които с годините са подкрепяли професор Попнеделев.

 

Фотография - Асен Емилов.

“TIMES REIMAGINED”- СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА CHUN KWANG YOUNG И АРХИТЕКТ СТЕФАНО БОЕРИ.

При посещение на венецианското бианале за изкуство през 2022 година, случайно попаднах на съпътстващото събитие “Times Reimagined”. Изложбата е впечатляваща и има дълбока многопластова концепция. Потърсих и преведох част от статиите посветени на събитието, за да предам с по-голяма точност идеята на авторите. Линк към оригиналните статии и постове са приложени в края на статията. Снимките са част от личен архив.

прочети още

Вихрони и Аделина Попнеделеви с обща изложба в Бургас

Вихрони и Аделина Попнеделеви подреждат съвместна изложба в Бургас. Експозицията се открива от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“.

прочети още

Честит Рожден Ден !

Професор Вихрони Попнеделев днес празнува рожден ден.

прочети още

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел (посмъртно) са носители на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2019 г.

прочети още

Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел номинирани с национална награда Захари Зограф

Художниците Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев са номинирани за Националната награда за постижения в изобразителното изкуство “Захарий Зограф” за 2019 г., съобщиха от пресцентъра на община Самоков.

прочети още